Vind een wijnwinkel bij u in de buurt


Klassiek & veelzijdig

Ontdek de Elzas!

Klassiek en veelzijdig - Ontdek de Elzas!

Zonnige streek

De Elzas staat bekend als één van de mooiste en zonnigste wijnstreken van Frankrijk. De wijngaarden liggen ingeklemd tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. De wijnroute slingert door de prachtige wijngaarden over een lengte van 170 kilometer van noord naar zuid.

Frans of Duits?

De Elzas is honderd procent Frans, maar doet hier en daar Duits aan. Niet zo gek, want het gebied in het noordoosten van Frankrijk ligt pal tegen Duitsland aan. Vakwerkhuizen, fleurige bloembakken en sommige regionale gerechten roepen dat Duitse beeld op, maar er zijn talloze kenmerken die de streek echt Frans maken. De Elzassers zelf zitten niet te wachten op welk etiket dan ook. Zij noemen hun streek uniek en gelijk hebben ze.

Slanke fles

De wijnen zijn herkenbaar door de lange, slanke groene flessen, die ook wel "Flûtes d'Alsace" worden genoemd.

Voor ieder wat wils

In de Alsace worden allerlei soorten wijn geproduceerd: van strakdroge tot uitgesproken zoete dessertwijnen, van rood tot mousserend; er is voor ieder wat wils! Alsace-wijnen worden vernoemd naar de druiven waarvan ze zijn gemaakt. Elke druif heeft een eigen herkenbare smaak. We stellen ze even kort voor:


Pinot Blanc - zacht, rond en vriendelijk

Smaak: Appel, peer, pepertje, bloemig.
Past goed bij: Asperges, mosselen, romige kazen.
Over de Pinot Blanc: Een allemansvriend. Goed te combineren met eten, maar ook een perfecte aperitiefwijn. Voor Nederlanders dé aspergewijn.

Pinot Blanc

Riesling

Riesling - fris, fruitig en verfijnd

Smaak: Tonen van citrus, bloemig en mineralig bij jonge Rieslings. Rijpe appel, honing en ananas bij rijpere Rieslings.
Past goed bij: Vis, asperges, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Over de Riesling: Kan enorm varieren in stijl. Mede door de hoge zuurgraad een wijn die lang te bewaren is. Wordt ook wel 'De koning van de Elzas' genoemd.


Muscat - aromatisch en fruitig

Smaak: Druiven, bloesem.
Past goed bij: Asperges, salades.
Over de Muscat: Muscat is bij uitstek de druif waarvan de wijn ook echt naar druiven smaakt. Het is een aromatische druif, die uitgesproken, geurige wijnen oplevert, die in de Elzas meestal droog zijn. Voor de Fransen dé aspergewijn.

Muscat

Gewurztraminer

Gewurztraminer - vol, krachtig, aromatisch

Smaak: Mango, lychee, rozen.
Past goed bij: Thaise curry, Munsterkaas.
Over de Gewurztraminer: Gewurztraminer is een zeer aromatische druif, die wijnen van droge tot zoete stijl geeft. Goed te combineren met spicy gerechten door zijn weelderige mondgevoel en extreme fruitigheid.


Pinot Gris - vol, stevig en exotisch

Smaak: Perzik, honing, kruidig.
Past goed bij: Multi-inzetbaar, past bij veel smaken en complexe gerechten. Drogere stijlen gaan goed bij rijkere gerechten als gevogelte of wit vlees in romige saus, varianten met meer restzoet gaan bijvoorbeeld mooi met foie gras, of spicy Thaise gerechten.
Over de Pinot Gris: Pinot gris geeft veelal wijnen die niet extreem geurig zijn, maar wel vol van body. Meestal zijn ze mild en zacht van smaak. Ideaal bij rijke gerechten dus.

Pinot Gris

Sylvaner

Sylvaner - fris en subtiel

Smaak: Appel, peer, citrus.
Past goed bij: Kaasfondue, salades, asperges, schaaldieren, gegrilde vis.
Over de Sylvaner: Een minder bekende Elzas-druif, die best wat meer aandacht zou mogen krijgen! Lichtere varianten doen het goed als aperitief, maar met z’n bittertje en rondere body is Sylvaner ook een ideale eetwijn.


Pinot Noir - fruitig en sappig

Smaak: Kersen, frambozen, viooltjes.
Past goed bij: Wit vlees, tonijn, paddenstoelen.
Over de Pinot Noir: De enige toegestane rode druif in witte wijn-streek Elzas. Geeft vaak lichte, sappige, fruitige wijnen, die ook goed licht gekoeld gedronken kunnen worden, bijvoorbeeld bij vis. De betere varianten zijn vaak houtgelagerd. Ook gebruikt in Crémant d’Alsace.

Pinot Noir

ZVARDON-ConseilVinsAlsace