Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Wijn bij lam
Lam heeft een nogal uitgesproken smaak. Lastig met wijn? Nou, eigenlijk helemaal niet! Er passen juist verrassend veel wijnen bij lam. Rood ligt het meest voor de hand, maar ook wit of rosé kan erg mooi combineren met lamsgerechten. Bij het selecteren van een bijpassend wijn zijn de leeftijd van het lam, de bereidingswijze en de overige ingrediënten bepalend: bij zuiglam past een ander type wijn dan bij een lamstajine.
Welke wijn bij lam?
In grote lijnen kun je stellen dat bij lichtere lamsgerechten lichtere rode wijnen het best passen. Klassieke combinaties zijn Cabernet Franc uit de Loire, Bougogne-Pinot Noir of een cru uit de Beaujolais. Een mooie gerijpte Bordeaux of Rioja past ook uitstekend.
Bij krachtigere gerechten, zoals geroosterd lam of osso buco, passen ook stevigere wijnen, zoals Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Rioja, Chianti Classico, Brunello of Noord-Rhône. Bij gerechten met veel specerijen en/of gedroogd fruit kunt u beter voor een zwoelere rode wijn gaan, zoals Zuid-Rhône, Zinfandel of Primitivo.
Als u lam met witte wijn wilt combineren, kies dan voor een wat complexere, bredere witte wijn, zoals een houtgerijpte Chardonnay, of een witte Rhône. Aromatisch wit met veel zuur of heel neutraal, licht wit werkt minder goed. Gaat u voor rosé, zijn Bandol en Rosé Champagne ultiem bij lam, maar een lekkere Provence kan natuurlijk ook.
Bekijk voor een gerichter wijn-spijsadvies onderstaande gerechten, of kom langs in de winkel voor een persoonlijk advies bij uw gerecht met lam.