Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Winnaars op het 34e Proefschrift Wijnconcours

Winnaars op het 34e Proefschrift Wijnconcours

Tweemaal de Prix du Sommelier voor Les Généreux

  • 26 september 2022

Tijdens het 34e Proefschrift Wijnconcours, georganiseerd op maandag 19 september in de Rotterdamse Ahoy, zijn naar jaarlijkse traditie een witte en rode wijn bekroond met de Prix du Sommelier. Beide kwamen dit jaar uit het assortiment van Les Généreux. De witte uitverkorene is de Leirana Albariño van Forjas de Salnés, de rode winnaar is de Etna Rosso van Tenuta delle Terre Nere. Een bijzonder fraai compliment!


De sommeliersfavorieten: witte Rías Baixas en rode Etna

Niet alleen de jury van Proefschrift – onder leiding van Jan van Lissum – beoordeelde de meer dan honderd finalisten. Ook een select gezelschap van Nederlandse sommeliers proefde de inzendingen en selecteerde zijn eigen favorieten. De selectiecriteria? Inzetbaarheid, karakter en prijs-kwaliteitverhouding.

De witte wijn die daar volgens de vakkundige sommeliers het beste aan voldoet, is de Leirana Albariño. Deze wijn is afkomstig van Forjas de Salnés, een van de tophuizen in de streek onder leiding van Rodrigo Mendez en met legende Raúl Pérez als keldermeester. Samen maken de twee pure, authentieke wijnen in de Salnésvallei, een van de mooiste terroirs van Rías Baixas. Het koele klimaat en de minimalistische werkwijze leveren een schitterende en onderscheidende witte wijn op met fraaie spanning en mineraliteit. Een voltreffer bij seafood!

De rode wijn die uitblinkt in inzetbaarheid, karakter en prijs-kwaliteitverhouding is de Etna Rosso van Etna-grootheid Tenuta delle Terre Nere. Dit wijndomein wordt geleid door Marco de Grazia, een van de drijvende krachten achter de renaissance van de wijnbouw op de Siciliaance Etnavulkaan. Vanwege de hoge, noordelijke ligging van de wijngaarden, is het hier veel koeler dan op de rest van Sicilië. Ook de bijzondere vulkanische bodems geven de wijnen hier een geheel eigen karakter. Deze rode biowijn van de lokale nerello mascalese en nerello capuccio doet het schitterend bij wild of gegrild rood vlees.

Bestel deze winnaars

Vijf finalisten

Behalve twee winnaars, eindigden ook nog vijf van onze wijnen in de finale op het concours: drie witte uit Portugal, Italië en Frankrijk en twee Franse rode.

Al met al weer een resultaat om trots op te zijn!

Bestel deze wijnen

Alle wijnen worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijzen van de winnaars: Bodegas Forjas del Salnés Rías Baixas Leirana Albariño 2021 kost € 18,65, Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2020 €19,70.