Vind een wijnwinkel bij u in de buurt


Chateau Mourgues

Aanbevolen in de Telegraaf door Pieter Nijdam

  • door Les Généreux
  • 8 juni 2019

Pieter Nijdam: ‘dit ’nonnensap’ is qua prijs-kwaliteit misschien wel Frankrijks beste rosé’.

Alweer rosé? We hebben er de afgelopen maand in deze rubriek al twee gehad. Tja, het is wel de tijd en bovendien kan rosé een zetje gebruiken.

De consumptie van rosé staat de afgelopen jaren namelijk onder druk en dat is vreemd. Gezien de steeds warmere zomers en stijgende kwaliteit zou je juist een omzetstijging verwachten.

Prosecco heeft echter een deel van de rosémarkt afgesnoept, omdat bubbels plotseling helemaal ín zijn. Dat is best wel jammer, want een goede rosé wint het wat ons betreft op alle fronten van een net zo dure Prosecco.

Het is overigens een fabel dat goede rosé alleen uit de Provence komt. In de Rhônevallei en Languedoc wordt een dermate hoge kwaliteit gemaakt, dat sommige Provençaalse roseetjes daarbij bleek afsteken en dan hebben we het niet alleen over de kleur.

De rosé die vandaag in de koeler staat komt uit Costières de Nîmes, de streek pal tussen Provence en Languedoc. Het domein heet Château Mourgues du Grès en werd vroeger bewoond door de zusters Ursulinen.

Deze kloosterorde wijdt zich vooral aan het opvoeden en onderwijzen van meisjes, maar is ook niet vies van een glaasje, vooral van eigen bodem. Dat begrijpen we helemaal want dit ’nonnensap’ is qua prijs-kwaliteit misschien wel Frankrijks beste rosé.

Mourgues du Grès wordt tegenwoordig gerund door François Collard. Zijn rosé uit 2018 bestaat uit grenache, mourvèdre en een tikkie syrah. Deze heerlijke mix met de kleur van wilde rozen, geurend naar Provençaalse kruiden en in de smaak klein rood fruit, is niet alleen de favoriet van de zusters Ursulinen...

Bron: De Telegraaf - 8 juni 2019

Klik hier voor de verkoopadressen

Château Mourgues du Grès Costières de Nîmes Fleur d'Eglantine rosé
Château Mourgues du Grès Costières de Nîmes
Fleur d'Eglantine rosé 2018

Aardbei, aalbes, framboos, citroentijm en garrigue (Provençaals onkruid); elegant, fijne zuren en zachte afdronk.

voor  € 9,95

Direct bestellen