Drie maal eerste prijs bij het Proefschrift Wijnconcours Aquavinum 2025
De beste oester-, kreeft- én tonijnwijn van Nederland komen bij ons vandaan!
Jaarlijks organiseert Proefschrift de wijnspijscompetitie Aquavinum: de verkiezing van de beste kreeft-, oester- en tonijnwijn van Nederland. Onze wijnen wonnen niet in één, niet in twee, maar in alle drie de categorieën! Een ongekend resultaat, waar we bijzonder trots op zijn.
Proefschrift ontving per categorie een groot aantal inzendingen van diverse Nederlandse wijnimporteurs. De wijnen werden beoordeeld door wijnprofessionals Jan en Kyra van Lissum. In de verkiezing van de beste wijn voor bij kreeft kozen ze een winnaar in twee prijscategorieën, namelijk t/m € 20 en vanaf € 20.
De beste kreeftwijn van 2025:
Carignan Blanc 2022 van Ournac Frères
De Zuid-Franse Carignan Blanc van jonge wijnmaker Camille Ournac is tot winnaar uitgeroepen in de categorie beste kreeftwijn t/m € 20. De wijnexperts van Proefschrift proefden de ingezonden wijnen in combinatie met Canadese kreeft, een soort die opvalt door z’n stevige vlees en zoetige smaakimpressie. De jury noteerde: ‘Perfecte combinatie, evenwichtig, sappig en smaakvol. Wijn en kreeft liggen prachtig in elkaars verlengde.’
Bestel deze wijnDe beste oesterwijn van 2025:
Muschelkalck Riesling 2023 van Domaine Loew
In de categorie beste wijn voor bij oesters werd de biodynamische Muschelkalck Riesling van het gerenommeerde Domaine Loew – we citeren – ‘de grote winnaar’. De jury proefde de inzendingen in combinatie met de no. 4-oester van het beroemde familiebedrijf Gillardeau: een kleine, vlezige oester met een zilte, zoetige en kruidige smaak. De Van Lissums oordeelden: ‘Fraaie combinatie, smaakvol, zuiver en levendig, mooie aansluiting tussen oester en wijn, uitstekende balans en lengte’.
Bestel deze wijnDe beste tonijnwijn van 2025:
Wild Ferment Assyrtiko 2024 van Gaia Wines
De beste wijn voor bij tonijn was dit jaar een nieuwe categorie in de wijnspijscompetitie. De jury combineerde de ingezonden wijnen met rauwe tonijn, op smaak gebracht met sojasaus, wasabi, mierikswortel en een lichte pepersaus. De verrassende winnaar? De Wild Ferment Assyrtiko van Gaia Wines – een subtiel houtgerijpte witte van het Griekse eiland Santorini.
De proevers noteerden: ‘De rijke, volle wijn gaat bijna over de tonijn heen, maar toch blijft de combinatie in balans en liggen de aroma’s op één lijn. Zeer toegankelijk en aangenaam voor een breed publiek. De mierikswortel zorgt voor pittigheid en versterkt de balans. Rijke, smaakvolle combinatie’.
Kortom, de lekkerste seafoodwijnen koopt u bij ons! Welke combinatie gaat u als eerste proberen?
De winnende wijnen worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De verkoopprijs van de Ournac Carignan Blanc bedraagt € 18,80, de Loew Muschelkalck Riesling kost € 20,40 en de Gaia Wild Ferment Assyrtiko € 37,65 per fles.