Vind een wijnwinkel bij u in de buurt


Een hoogstandje in de Nederlandse wijnwereld

Befaamd Judgement of Paris herleeft in Amsterdam

  • door Lara Mol | Les Généreux
  • 17 september 2018

Ruim 42 jaar na het beroemde (en beruchte) Judgement of Paris, verzamelden 52 professionele wijnproevers zich vandaag in Hotel The Grand in Amsterdam. In een unieke blindproeverij vergeleken zij twaalf Chardonnays van internationaal topniveau met elkaar.

De proeverij werd georganiseerd door wijninkooporganisatie Les Généreux en begeleid door Nederlands kersverse Master of Wine Job de Swart. De Britse Master of Wine Richard Kershaw, eigenaar en wijnmaker van Kershaw Wines in Zuid-Afrika, en oenoloog Gerard Horstink waren te gast om de wijnen van deskundig commentaar te voorzien.

The Judgement of Paris

De historische variant van de proeverij, wereldberoemd geworden door de populaire film Bottle Shock, vond plaats in Parijs op 24 mei 1976. Het evenement was een initiatief van de beroemde Britse wijnschrijver Steven Spurrier. Als groot liefhebber van Franse wijnen organiseerde hij een proeverij met een professionele (Franse!) jury. De juryleden hadden de taak Frankrijks grootste witte Bourgognes en rode Bordeaux blind te proeven, naast de beste Californische Chardonnays en Cabernets. Tot verbijstering van tout Frankrijk, won Californië in beide categorieën.

De Amsterdamse variant

De proeverij in The Grand bestond uit twaalf top-Chardonnays van over de hele wereld, van Bourgogne tot Californië en van België tot Australië. Deze werden volledig blind geproefd door een panel van 52 wijnprofessionals, onder wie wijnhandelaren, sommeliers en journalisten. De deelnemers werd gevraagd via een app de wijnen op kwaliteit te beoordelen en tevens de vermoede herkomst van de wijn – Bourgogne, Oude of Nieuwe Wereld – aan te geven. De top vijf beste Chardonnays werd bepaald op basis van de gemiddelde scores van het proefpanel.

Collage Judgment of Paris

De winnaars

Net als in 1976 gaf de Nieuwe Wereld ook vandaag de Oude Wereld het nakijken. De eerste én tweede plaats waren voor Zuid-Afrika: Richard Kershaws Deconstructed Bokkeveld Shale CY95 werd eerste, zijn Selection tweede. Pas op de derde plek kwam een witte Bourgogne, namelijk de Puligny-Montrachet 1er cru La Garenne van Sylvain Langoureau. De echte les was echter niet zozeer dat nieuwe-wereldwijnen per definitie zoveel beter zijn dan wijnen uit de Oude Wereld, maar vooral dat chardonnaydruiven in een veelheid aan wijnstreken absolute klassewijnen kunnen voortbrengen. Mits in de handen van een goede wijnmaker natuurlijk. Overigens heeft Chateau Montelena, de winnaar van 1976, de top vijf ditmaal niet gehaald.

Ook wijnhandelaren aangesloten bij Les Généreux maakten deel uit van het proefpanel en zijn de trotse importeurs van de winnende wijnen van Richard Kershaw uit Elgin in Zuid-Afrika.

Klik hier voor de verkoopadressen