Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Als beste beoordeeld in de AD alcoholvrij-test: L’Arjolle Zéro!

Als beste beoordeeld in de AD alcoholvrij-test:

L’Arjolle Zéro, je-weet-wel-wijn die wél te drinken is!

  • door Les Généreux
  • 25 juli 2020

Onlangs testten Harold Hamersma en Esmee Langereis van De Grote Hamersma voor het Algemeen Dagblad maar liefst 75 breed verkrijgbare alcoholvrije wijnen in de typen wit, rosé, rood en mousserend. Slechts acht exemplaren werden goed genoeg bevonden voor een 7 of hoger. Onze rode en witte L’Arjolle Zéro zaten niet alleen bij deze acht, maar behaalden ook nog eens de eerste en respectievelijk tweede plaats in hun categorie. Een topprestatie van wijnmaker François Teisserenc, die zijn alcoholvrije serie L’Arjolle eerder dit jaar lanceerde.


Alcoholvrije wijn: wel kwantiteit, vaak (nog) geen kwaliteit

Mensen drinken minder en bewuster: alcoholvrij is in. Daarom neemt ook de vraag naar ‘0% wijnen’ steeds meer toe. Maar anders dan bij alcoholvrij bier, dat de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsslag heeft gemaakt, laat het explosief toegenomen aanbod alcoholvrije wijn nogal eens te wensen over. De proefsessie omschreef Harold Hamersma dan ook als “een soort strafexpeditie door niemandsland”.

Hoe komt het dat alcoholvrije wijn zo achterloopt op alcoholvrij bier? Dat heeft vooral te maken met de productiewijze. Waar je 0%-bier kunt maken zonder er überhaupt alcohol in te laten ontstaan, is het in het geval van 0%-wijn vrijwel altijd noodzakelijk om eerst gewone wijn te maken en de alcohol er vervolgens weer aan te onttrekken. Bij dat proces gaat er helaas ook iets van de body en smaak verloren. Soms wordt dat verlies gemaskeerd met toevoeging van aroma’s, suikers of houtsnippers, maar daar wordt het eindproduct vaak ook niet beter van. Alcoholvrije wijnen hebben dus nog een weg te gaan.

Domaine de l'Arjolle Zero

L’Arjolle Zéro: hoe het wél moet

Een ander probleem met alcoholvrije wijn is dat er vaak gewerkt wordt met een matige kwaliteit druiven. “Garbage in, garbage out”, aldus Harold. Hij en Esmee vestigen hun hoop dan ook op de meer ambachtelijke wijnhuizen, die bereid zijn een betere kwaliteit druiven ‘op te offeren’ aan hun alcoholvrije alternatieven.

Laat dat nou precies zijn wat ons op kwaliteit gerichte Languedoc-domein Arjolle doet! François Teisserenc gebruikt geen bulkwijn voor L’Arjolle Zéro, maar de basiswijn waar hij ook zijn luxe wijnserie Equilibre van maakt. Aan de basis ligt dus een uitstekende kwaliteit optimaal rijpe druiven, met intense geur- en smaakaroma’s. En dat proef je terug in het eindresultaat!

Esmee en Harold verkozen de L’Arjolle Zéro Merlot-Grenache tot beste alcoholvrije rode wijn met een 7+. “Bijna echte wijn”, noteerden ze erbij. De L’Arjolle Zéro Sauvignon-Viognier werd tweede in de categorie wit, met ook een 7+. François mag trots zijn op zijn voorbeeldfunctie!


De alcoholvrije wijnen van Domaine de l’Arjolle worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijs van de L’Arjolle Zéro rood en wit bedraagt € 8,95.


Vind het dichtstbijzijnde verkooppunt