Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Charles Heidsieck Champagne nieuwe parel in het Les Généreux-assortiment

Partnerschap feestelijk beklonken

Charles Heidsieck Champagne nieuwe parel in het Les Généreux-assortiment

  • door Les Généreux
  • 27 augustus 2020

Les Généreux is sinds kort de trotse importeur van het prestigieuze Champagnehuis Charles Heidsieck. Om dit te vieren, organiseerde de inkooporganisatie op 26 augustus jl. een exclusieve proeverij met exportmanager Maxime Watelet en Nederlands Champagne-expert Gert Crum. Onder meer de onlangs uitgebrachte Blanc des Millénaires 2006 en Brut Millésimé 2012 passeerden de revue. Een waardige bezegeling van de samenwerking.

Dat beide partijen in feeststemming zijn, behoeft weinig toelichting. “We are thrilled to start working exclusively with Les Généreux in The Netherlands”, aldus Stephen Leroux, de CEO van Charles Heidsieck. Ook Les Généreux is zeer verheugd over de buitengewoon mooie nieuwe aanwinst in het assortiment en zal Charles Heidsieck gaan vertegenwoordigen op de Nederlandse markt via de partnerwijnwinkels, die verkopen aan horeca en consumenten.

Maxime Watelet, Jeroen Boom, Gert Crum en Job de Swart

Complex, genereus en gastronomisch in stijl

Charles Heidsieck behoort tot de grandes marques (de meest prestigieuze huizen) van de Champagne en is de lieveling van vele wijnexperts. Opmerkelijk genoeg is het huis bij het grote publiek lange tijd niet zo bekend geweest. Met de kwaliteit heeft dat niets van doen. Expert Tom Stevenson waardeert Charles Heidsieck in zijn Champagne-bijbel met een score van maar liefst 97 punten, waarmee het alleen Krug – de absolute elite! – boven zich heeft. Kortom, trouvailles bestaan nog, zélfs in de Champagne!

Onderscheidend voor de stijl van Charles Heidsieck is het gebruik van een groot aandeel reservewijnen (wijnen uit eerdere oogstjaren) tot wel vijftien jaar oud, in combinatie met een lange rijping in de schitterende, twee millennia oude, in kalk uitgegraven kelders in Reims. De Charles-Champagnes zijn dan ook complex, genereus en gastronomisch in stijl. Het visitekaartje van het huis is de Brut Réserve. Deze blend van jaargangen bestaat uit maar liefst 40% reservewijnen en wordt door Tom Stevenson omschreven als ‘serious competition’ voor Krugs Grande Cuvée. Ook de overige Charles-Champagnes krijgen al jarenlang duizelingwekkend mooie scores bij autoriteiten als Jancis Robinson, Decanter en The Wine Advocate. De hoogste tijd om deze sublieme Champagnes de aandacht te geven die ze verdienen!

Charles Heidsieck

Strenge selectie, uitmuntende kwaliteit

Charles Heidsieck is de eerste grande marque-Champagne in het portfolio van Les Généreux en deze inkooporganisatie op het lijf geschreven. Les Généreux is sinds de oprichting gespitst op minutieus opererende, kwaliteitsgeoriënteerde producenten. Uit de Champagne importeren zij bijvoorbeeld al jaren de schitterende wijnen van Agrapart & Fils en Champagne De Sousa; wijnboeren die hun eigen druiven telen en verwerken. Charles Heidsieck mag dan een van de grote namen zijn, het is van de grandes marques een van de kleinste huizen, met een compromisloze focus op kwaliteit. Een perfecte match met Les Généreux dus.


Liefde op het eerste gezicht: Blanc des Millénaires 2006 en Brut Millésimé 2012

Wat de proeverij extra bijzonder maakte, is de release van maar liefst twee nieuwe millésimés; Champagnes uit één oogstjaar. De zeer exclusieve en iconische Blanc des Millénaires 2006 en de prachtige Brut Millésimé 2012 zijn onlangs voor het eerst op de internationale markt gepresenteerd en beleefden gisteren officieel hun primeur in Nederland.

De Blanc des Millénaires is een van de beste blanc de blancs (Champagne gemaakt van 100% chardonnay). Hij wordt alleen in absolute topjaren gemaakt; de 2006 is nog maar de zesde editie, na 1983, 1985, 1990, 1995 en 2004. “Een Montrachet met mousse”, zo oordeelde Gert Crum. Bijzonder aan de nieuwe Brut Millésimé is dat deze gemaakt is in het aanvankelijk onmogelijke oogstjaar 2012, dat uiteindelijk toch nog weersomstandigheden gaf voor druiven van vintage-waardige kwaliteit. Chef de cave Cyril Brun is zeer tevreden over het eindresultaat en typeert zijn 2012 als ‘dangerously drinkable’. Beide Champagnes zijn vanaf nu in Nederland te koop.

Cyril Brun en Stephen Leroux - Charles Heidsieck

De Champagnes van Charles Heidsieck worden geïmporteerd door Les Généreux: een samenwerkingsverband van 38 kwaliteitswijnhandels verspreid over heel Nederland.


Vind het dichtstbijzijnde verkooppunt


Charles Heidsieck