Vind een wijnwinkel bij u in de buurt


Twee rosés verkozen tot Wijn van het jaar 2019

Winnaars op het 31e Proefschrift Wijnconcours

Twee rosés verkozen tot Wijn van het jaar 2019

  • door Les Généreux
  • 12 juni 2019

De Zuid-Franse Fontanet rosé en de Etna Rosato van Tenuta delle Terre Nere zijn in de prijzen gevallen tijdens het 31e Proefschrift Wijnconcours. Beide hebben de eervolle titel Wijn van het jaar ontvangen en zijn respectievelijk winnaar in de categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 7,50 en Wijnspeciaalzaak € 15,01 t/m € 20,-. Hiermee behoort het duo tot de absolute top die in Nederland verkrijgbaar is.

De uitreiking vond plaats op vrijdag 31 mei in Amsterdam. Het thema van het Proefschrift Wijnconcours was dit voorjaar mousserend en rosé. De vakjury – onder leiding van Jan van Lissum – proefde alle deelnemende wijnen blind, dus zonder kennisneming van het etiket.

Rose sfeerafbeelding

Fontanet: beste rosé tot € 7,50

Betaalbare wijnen zijn er in overvloed. Betaalbare wijnen die ook nog eens uitmuntende kwaliteit bieden voor hun prijs, zijn een stuk dunner gezaaid. De Fontanet Les Terrasses is er duidelijk een van. Deze lichtroze Languedoc-wijn wordt gemaakt van de klassieke druiven-combi grenache en syrah. Heerlijk sappig en fruitig van smaak, maar zonder snoepig te worden. Z’n zuidelijke herkomst geeft de wijn bovendien een verleidelijk kruidig karakter. Kortom, een ideale rosé voor alledag, bij de borrel of natuurlijk op het terras. Het Proefschrift-panel looft de lengte en harmonie van de Fontanet, en bekroont ‘m met een 8,5.

Rose sfeerafbeelding

Topkwaliteit Etna-rosé: krachtig en verfijnd

Het Siciliaanse Tenuta delle Terre Nere is het geesteskind van Marco de Grazia en behoort tot de beste domeinen van de vulkaan de Etna. De naam betekent letterlijk ‘zwarte aarde’ en verwijst naar het bijzondere terroir op de Etna, namelijk de zwart gekleurde vulkanische grond. De rosé wordt gemaakt van de inheemse druif nerello mascalese, die is aangeplant in relatief koele, want hoger gelegen wijngaarden. Een indrukwekkende wijn, met mooie frisse zuren, een krachtige structuur en een zilte mineraliteit. Niet alleen is deze prachtige Rosato een prachtig luxe aperitief, je kunt er ook uitstekend bij eten. Dat vindt ook de vakjury van Proefschrift, die ‘m als gastronomisch en spannend beschrijft en beloont met een 9.

Beide rosés worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijs van de Fontanet rosé is € 6,20, die van de Terre Nere bedraagt € 17,80.

Rose sfeerafbeelding

U vindt hier het dichtstbijzijnde verkooppunt