Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Twaalf van onze wijnen in Perswijns top 101 van 2023!

Een mooie afsluiter van het jaar

Twaalf van onze wijnen in Perswijns top 101 van 2023!

  • door Les Généreux
  • 1 december 2023

Op 1 december heeft Perswijn de winnaars bekendgemaakt van het Wijnconcours 101 beste wijnen van 2023. Onze producenten kwamen uitstekend uit de bus: we zijn enorm trots op een winnaar, twee tweede plaatsen, een derde plaats en acht eervolle vermeldingen.

Perswijns jaarlijkse selectie van 101 beste wijnen kan worden beschouwd als de actuele hitlijst van de Nederlandse wijnhandel. De door vele Nederlandse importeurs ingezonden wijnen werden in twee rondes blind (dus zonder zicht op het etiket) geproefd. De onafhankelijke jury stond onder leiding van Perswijn-redacteuren Ronald de Groot en Lars Daniëls MV. De winnaars en finalisten met een eervolle vermelding zijn opgenomen in de Koopgids 101 beste wijnen van 2023. Deze verschijnt als supplement bij wijntijdschrift Perswijn #8.


De winnaar: Yardstick Stellenbosch Chardonnay

Wat een fantastische binnenkomer voor Adam Mason! We begonnen dit jaar met het importeren van zijn Yardstick-wijnen uit Stellenbosch en de Chardonnay is meteen verkozen tot winnaar in de categorie witte wijnen van € 10,- tot € 15,-. We kenden Adam al als de ex-wijnmaker van DeMorgenzon, waar hij bewees een uitstekend vakman te zijn. Dat is nu eens te meer bevestigd. We citeren enkele lovende woorden van de jury: ‘Dit is prachtige Chardonnay met kenmerkende aroma’s van rijp citrusfruit, ananas en wat vuursteen, goede zuren, grip en lengte. Weer zo’n wijn waarvoor je net zo makkelijk meer zou betalen. En dus een heel terechte winnaar, ondanks de fikse competitie in deze grote categorie’. Een prachtcompliment!

Bestel deze winnaar

Een tweede plaats voor Weingut Thörle en een tweede en derde plaats voor Bodegas Raúl Pérez

In de categorie witte wijnen van € 15,- tot € 20,- veroverde de Saulheim Silvaner Kalkstein van Johannes en Christoph Thörle uit Rheinhessen de tweede plek. Zowel de makers als de streek krijgen een mooie pluim van Perswijn: ‘Rheinhessen kan alles, zeggen we bij Perswijn weleens. Bepaalde producenten, zoals ook Weingut Thörle, maken zo’n breed gamma van louter voortreffelijke wijnen, dat je je afvraagt of er limieten zijn aan hun kunnen.’

Spaanse legende Rául Pérez schittert maar liefst tweemaal in de erelijst. Zijn befaamde Bierzo Ultreia Saint-Jacques werd derde in de categorie rode wijnen van € 15,- tot € 20,-. Het panel oordeelde: ‘Het is een heel natuurlijke wijn, sappig, elegant en heel smaakvol. Superspul, voor een prima prijs’. Raúls Mata Los Pardos – de luxe Bierzo-cuvée die hij exclusief voor ons bottelt – werd tweede in de categorie rode wijnen van € 20,- tot € 30,-. ‘Ook in deze wijn proef je niet alleen de natuurlijke concentratie en frisheid, maar ook de hand van de meester, die de wijn zo puur en elegant weet te houden. Prachtig.’ Aldus Perswijn.

Bestel deze winnaars

Acht eervolle vermeldingen

Naast deze winnaars waren er nog acht finalisten, die in de Koopgids opgenomen zijn met een eervolle vermelding. Bijvoorbeeld de schitterende Blanc de Blancs van Charles Heidsieck, indrukwekkende Etna-cru Calderara Sottana van Terre Nere en de schitterende, Bourgondische Kalk & Kreide van Thörle. Benieuwd naar de winnaars en finalisten en ze zelf proeven? U vindt het complete overzicht van onze wijnen die Perswijns top 101 hebben gehaald naast dit artikel. U kunt ze bestellen via een van onze partners.

Bestel deze wijnen

Alle wijnen worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijzen van de winnaar, tweede en derde plaatsen zijn als volgt: Yardstick Stellenbosch Chardonnay 2022, € 13,40; Weingut Thörle Rheinhessen Saulheim Silvaner Kalkstein 2022, € 17,30; Bodegas Raúl Pérez Bierzo Ultreia Mata Los Pardos Mencía 2020, € 25,95; Bodegas Raúl Pérez Bierzo Ultreia Saint Jacques Mencía 2021, € 16,75.