Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Nog twee winnaars op het 35e Proefschrift Wijnconcours: Champagne & Rode wijn van het jaar 2023

Nog twee winnaars op het 35e Proefschrift Wijnconcours

Charles Heidsieck en Le Clos du Caillou in de prijzen

  • door Les Généreux
  • 28 november 2023

Maandag 6 november jl. zijn de winnaars van het 35e Proefschrift Wijnconcours gehuldigd in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Eerder dit jaar werd al bekend dat onze By Henri Bonnaud Côtes de Provence Sainte-Victoire was verkozen tot Rosé van het Jaar 2023 in de prijscategorie t/m € 15,-. Nu vielen nog twee van onze Franse wijnen in de prijzen, van Charles Heidsieck en Le Clos du Caillou.

De Charles Heidsieck Champagne Rosé Réserve Brut is verkozen tot Champagne van het Jaar 2023 in de categorie € 50,01 t/m € 75,-. Le Clos du Caillou Côtes du Rhône Le Caillou Rouge 2022 werd Rode Wijn van het Jaar in de prijscategorie t/m € 15,-. De vakjury – onder leiding van wijnjournalist Jan van Lissum – kwam tot deze conclusie na alle deelnemende wijnen blind te hebben geproefd. Een mooi resultaat voor onze wijnen en de producenten, waar we hartstikke trots op zijn!


Charles Heidsieck:
Champagne van het Jaar 2023

De indrukwekkende, verfijnde Rosé Reserve Brut van gerenommeerd Champagnehuis Charles Heidsieck geldt niet voor niets als een van de beste non-vintage Rosé Champagnes. Karakteristiek voor Charles Heidsieck bevat de blend zo’n 20% reservewijnen van uitsluitend chardonnay en pinot noir. De jonge wijn in de blend bestaat uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier; de pinot noir is afkomstig uit enkele van de beste Pinot-cru’s. Om het af te maken, rijpt de Rosé minimaal drie jaar met de gisten in de fles. De Rosé Reserve Brut is dan ook een prachtige, complexe Champagne, met een delicate mousse, frisheid en elegantie, een genereus en gerijpt karakter en een eindeloos lange afdronk. De jury sprak van een verrassende roséchampagne, met een heel brede inzetbaarheid aan tafel. Als je het ons vraagt een terechte winnaar!

Bestel deze winnaar

Le Clos du Caillou:
Rode Wijn van het Jaar 2023

Le Caillou is – als je naar de prijs-kwaliteitverhouding kijkt – een van Le Clos du Caillous beste wijnen. Een Côtes du Rhône die vele malen verfijnder smaakt dan z’n bescheiden herkomst doet vermoeden. De druiven voor de rode Le Caillou worden met de hand geplukt in een zestig jaar oude, biologisch bewerkte wijngaard die grenst aan Châteauneuf-du-Pape en hoofdzakelijk is beplant met grenache. Om een mooi doordrinkbare wijn met verfijnde fruitige en kruidige tonen te krijgen, vergist en rijpt Le Caillou in betonnen cuves. Het resultaat: een uitmuntende wijn, die prachtig rijp fruit heeft, maar ook finesse en souplesse. De jury omschreef ‘m als een uitstekende Côtes du Rhône – en dat slaat wat ons betreft de spijker op z’n kop.

Bestel deze winnaar

De Charles Heidsieck Champagne Rosé Réserve Brut en de Le Clos du Caillou Côtes du Rhône Le Caillou Rouge 2022 worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijzen bedragen respectievelijk € 75,- en € 14,95.