Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Charles Heidsieck en Agrapart: winnaars op het 33e Proefschrift Wijnconcours

Voor de beste Champagne moet je bij Les Généreux zijn!

Charles Heidsieck en Agrapart: winnaars op het 33e Proefschrift Wijnconcours

  • Amsterdam
  • 3 november 2021

Maar liefst twee van onze Champagnes zijn in de prijzen gevallen tijdens het 33e Proefschrift Wijnconcours! De Les 7 Crus Brut van Pascal Agrapart won in de categorie Wijnspeciaalzaak – Champagne t/m € 50,-. De Blanc de Blancs van Charles Heidsieck werd eerste in de categorie Wijnspeciaalzaak – Champagne € 50,01 t/m € 75,00. Omdat dit ook meteen alle winnende Champagnes van het concours zijn, vormt het duo hiermee de absolute top van Nederland.

De uitreiking vond plaats op maandag 25 oktober in de Posthoornkerk in Amsterdam. De vakjury – onder leiding van Jan van Lissum – proefde alle deelnemende wijnen blind, dus zonder kennisneming van het etiket.


Agrapart: pure, terroirgedreven ‘Grower Champagne’

Pascal Agrapart geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde ‘Grower Champagne’. Dit is Champagne gemaakt door een wijnboer die geen druiven inkoopt (zoals de meeste grote huizen), maar alle wijngaarden in eigen beheer heeft.

Pascal is gevestigd in Avize, in de Côte des Blancs. Hier bezit hij zo’n twaalf hectaren voornamelijk grand cru-wijngaarden, overwegend beplant met chardonnay – Pascals specialiteit. Hij bewerkt zijn wijngaarden volgens biodynamische principes, bijvoorbeeld door veel aandacht te besteden aan een gezond bodemleven. Ook in de kelder werkt Pascal zo natuurlijk mogelijk: zo houdt hij de dosage (de suikermix die wordt toegevoegd voor botteling) laag en filtert en klaart hij de wijnen niet.

Zijn Champagnes zijn dan ook ongelofelijk puur, gefocust, mineralig en terroirgedreven. Niet voor niets typeert The Wine Advocate Pascal Agrapart als ‘the other godfather of the Côte des Blancs next to Anselme Selosse’.

Agrapart Les 7 Crus Brut:
beste Champagne t/m € 50,-

Les 7 Crus is het visitekaartje van Pascal Agrapart. De druiven voor deze Champagne (90% chardonnay en 10% pinot noir) oogst hij in zeven verschillende cru’s, waarvan vier grand en twee premier cru’s. De Proefschrift-jury beoordeelde de wijn met een 9- en schreef: ‘veel fruit, veel zuren, fris en levendig, mooie balans en lengte’.

Bestel deze wijn

Charles Heidsieck: ‘Grande Marque Champagne’ van absoluut topniveau

Charles Heidsieck mag dan tot de grote namen van de Champagne behoren, de kwaliteit van de wijnen is als die van een boutique winery. Als je het The Wine Advocate vraagt, biedt Charles Heidsieck dan ook ‘some of the best values in the region’. Het talent van wijnmaker Cyril Brun werd recentelijk nog eens bevestigd door zijn verkiezing tot Champagnewijnmaker van het jaar in de Franse Guide Hachette 2022.

Het visitekaartje van het huis is de fantastische Brut Réserve, een complexe multi-vintage met een groot aandeel reservewijnen. Ook met de Blanc de Blancs-stijl heeft Charles Heidsieck een lange historie: de eerste maakte het huis al in 1949. De vintage-variant Blancs de Millénaires is een van de meest gezochte en prestigieuze wijnen van de Champagne.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs: beste Champagne € 50,01 t/m € 75,-

De Blanc de Blancs is gemaakt van chardonnay uit de Côte des Blancs (50%), Montagne de Reims en Montgueux. De wijn bestaat voor 25% uit reservewijnen voor de typische Charles-signatuur en voor 75% uit jonge wijn voor een levendige, frisse toets. De Proefschrift-jury gaf ook deze Champagne een 9- en noteerde: ‘mooie aperitief- of maaltijdchampagne met inhoud en elegantie’.

Bestel deze wijn


Beide Champagnes worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijs van de Agrapart Les 7 Crus Brut is € 48,70, die van de Charles Heidsieck Blanc de Blancs bedraagt € 69,95.