Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Winnaar van het 32e Proefschrift Wijnconcours!

Winnaar van het 32e Proefschrift Wijnconcours

Mouchão’s witte Dom Rafael Wijn van het Jaar 2020!

  • door Les Généreux
  • 20 november 2020

Dom Rafael Branco, de witte wijn van het historische Portugese wijngoed Mouchão, is in de prijzen gevallen tijdens het 32e Proefschrift Wijnconcours. De wijn werd verkozen tot beste witte wijn t/m € 12,50 en verwierf daarmee de eervolle titel Wijn van het Jaar.

De vakjury – onder leiding van initiatiefnemer Jan van Lissum van The Wine and Food Association – proefde alle deelnemende wijnen blind, dus zonder kennisneming van het etiket. De winnaars werden tussen 13 en 16 november bekendgemaakt via social media. De jury prees het hoge niveau van de inzendingen dit jaar.

Herdade do Mouchão

Dom Rafael Branco: finesse uit Alentejo

Herdade do Mouchão is een van de iconen van Portugal. Het domein geniet een wereldwijde reputatie vanwege z’n legendarische gelijknamige rode prestigewijn Mouchão, gemaakt van overwegend alicante bouschet. Minder bekend is dat dit schitterende wijngoed (waar elektriciteit pas in 1991 z’n intrede deed en de druiven grotendeels nog handmatig geperst worden) ook uitmuntende witte wijn produceert.

De Dom Rafael Branco is een blend van lokale druivenrassen arinto en antão vaz. Een ideale combinatie, want arinto geeft aroma en frisheid, terwijl antão vaz voor body en structuur zorgt. Wat de Dom Rafael zo bijzonder maakt, is de opvallende, levendige frisheid voor een wijn afkomstig uit Alentejo; een regio met een heet klimaat. Met z’n rijpe citrus- en steenfruit en mineraliteit is deze witte Alentejo een toonbeeld van finesse. Bovendien kan Dom Rafael gerust nog even rijpen voor je ‘m drinkt. Dit is, kortom, een witte wijn die veel meer biedt dan de prijs doet vermoeden en wat ons betreft dus een terechte winnaar. De jury bekroonde ‘m met een 9-.


De Dom Rafael Branco wordt rechtstreeks van de producent geïmporteerd door Les Généreux. De flesprijs bedraagt € 12,30.


Vind het dichtstbijzijnde verkooppunt