Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Verslag Spanje reis van 30 april tot en met 3 mei 2016

Verslag Spanje reis

Gerhard Horstink

  • door Gerhard Horstink - oenoloog van de Universiteit van Bordeaux
  • 10 mei 2016

Albet i Noya

Bezoek de website

Ontvangst en presentatie door Marti Albet i Noya. Hij is de zoon van de bekende bio-pionier Josep Maria Albet i Noya. Het familiebedrijf bezit 145 hectare, waarvan 80,5 hectare wijngaard geheel biologisch bewerkt, en koopt ook druiven in.

De wijnbouw is met vrijstaande stokken (gobelet, vasos), ca. 2000 per hectare en geleide wijngaarden (trellis), ca. 3000 tot 4000 stokken per hectare. In een experimentele wijngaard bij de wijnkelder staat een hoog- en laag geleide guyot double aanplant met meer dan 4000 stokken per hectare.

Voorts heeft men een onderzoek geïnitieerd naar vergeten druivenrassen. Men heeft momenteel kleine producties van twee nieuwe witte druivenrassen, Marina Rión en Vidal en één blauw druivenras, Belat.

In de wijnkelder zijn enkele amfora's in gebruikt voor de wijnbereiding. Druiven met een reductieve aard, zoals carignan en garnacha, zijn door het poreuzere kleimateriaal van de amfora gebaat met wat meer zuurstof.

Vanaf 2013 geldt de D.O. Penedès ook voor mousserende wijn. Voorwaarden zijn o.a. een flesrijping op gistresten van minimaal 15 maanden én 100% biologische druiven. Er geldt een overgangsperiode tot november 2018 om over te schakelen voor producenten.


Costers del Priorat

Bezoek de website

Ontvangst en presentatie door José Mas, een van de acht eigenaren, en naast wijnmaker ook adviseur van Bodegas Cerrón in Jumilla. Het bedrijf bestaat uit twee locaties, Sant Martí in Bellmunt del Priorat (10 hectare) en Mas Alsera in Torroja del Priorat (10 hectare), hoofdzakelijk beplant met garnacha tinta (grenache), carignan (samso in Catalaans) en een klein deel macabeo in Mas Alsera.

De DOQ Priorat is kleine heuvelachtige regio in de provincie van Tarragona en omvat ca. 1900 hectare wijngaard bewerkt door meer dan 600 wijnboeren. De historie gaat terug tot in de 12e eeuw toen Kartuizer monniken vanuit de Provence zich hier vestigden en de wijnbouw introduceerden.

Typerend voor Priorat is de leisteenbodem (llicorella), een dunne toplaag van verweerd leisteen (slate), een donkergrijs fijnkorrelig gesteente dat gemakkelijk splijtbaar is en gemengd is met klei, kleine glimmerplaatjes en kwartskorrels.

De DOC Priorat/Priorato wordt geheel omgeven door de DO Montsant, maar doorgaans zijn de Montsant wijnen van een hoger rendement.

De wijnbouw geschiedt vrijwel geheel handmatig, gezien de terrasbouw en de lage rendementen van de vrijstaande stokken (vasos). Het Catalaanse woord costers betekent steile helling, wat vaak tot terrasbouw noodzaakt.


Bodegas Piqueras, Almansa

Bezoek de website

De DO Almansa bestaat sinds 1966, omvat 7100 hectare en is gelegen op een hoogvlakte (altiplano) van circa 700 meter boven zeeniveau. Er heerst een droog landklimaat met gemiddeld slechts 300 mm per jaar neerslag. De productie komt van 12 producenten en 750 wijnboeren die hoofdzakelijk aan de coöperatie(s) leveren. Bodegas Piqueras is een van de drie grootste producenten die zelf bottelen.

Bodegas Piqueras is een familiebedrijf, opgericht in 1915 en inmiddels onder leiding van de derde generatie Juan Pablo en Angel Piqueras. Men cultiveert 640 hectare wijngaard, waarvan 520 met vrijstaande stokken (vasos) en 120 met geleide stokken (trellis). De druiven staan op twee locaties, Finca Los Timonares en Finca Los Cuchillos.

De aangeplante druivenrassen zijn monastrell (mourvèdre) en garnacha tintorera (alicante henri bouschet, een kruising van petit bouschet en grenache uit 1855, een blauw druivenras met gekleurd sap).

Gisting en opslag geschiedt op grote roestvrijstalen tanks; men gebruikt gist van eigen kweek (uit de wijngaard en zelf vermenigvuldigd, niet van een gistleverancier). Voor rijping op eikenhout heeft men een vatenkelder van ca. 3000 vaten van 300 liter van Amerikaans eiken (80%) en Frans eiken (20%).

Klik hier voor de verkoopadressen