Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Wijn bij tonijn
Tonijn is een vrij vlezige vis. Hierdoor kun je tonijn goed met witte wijn, maar ook met rosé of zelfs lichte rode wijn combineren – mits deze niet te veel hout en tannines heeft, wat een metalige smaak op kan leveren met vis. Uiteraard zijn de bereidingswijze en ingrediënten ook bepalend voor het maken van uw wijnkeuze; sashimi vraagt om een ander type wijn dan gegrilde tonijn of een salade niçoise.
Welke wijn bij tonijn?
Bij rauwe tonijn werkt beendroog wit het best. Denk aan Chablis, Muscadet, Vinho Verde, Assyrtiko, droge Tokaj of Albariño. Een mooie droge (Vintage) Champagne werkt ook erg goed met bijvoorbeeld tonijnsashimi. In combinatie met ingrediënten als limoen, koriander of rode peper werkt een aromatische Riesling uitstekend.
Bij licht aangebraden of gegrilde tonijnsteak kunt u behalve wit ook uitstekend rosé of lichter rood schenken. Wit mag wel wat voller en kruidiger, denk bijvoorbeeld aan Vermentino, Falanghina, Viognier, een rijpere stijl Chardonnay, of witte Rhône of Provence. Ook rosé mag van het meer gestructureerde en kruidige soort zijn. Denk aan rosé uit de Provence (Bandol) of bijvoorbeeld een mooie rosé van de Etna. Gaat u voor rood, denk dan in de hoek van sappig, fruitig en verfijnd. Goede opties zijn sappige (Bourgogne) Pinot Noirs, Gamay, Bardolino of Valpolicella.
Kortom, er kan heel veel met tonijn! Op zoek naar een specifieke combinatie? Laat u zich dan inspireren door onderstaande suggesties