Vind een wijnwinkel bij u in de buurt


Wijnspijsdiner met Rhônewijnen bij Brasserie van Baerle

Frankrijk op z’n klassiekst

Wijnspijsdiner met Rhônewijnen bij Brasserie van Baerle

  • door Lara Mol
  • 10 december 2019

In het kader van de éducation permanente organiseerden we onlangs een Rhône-avond bij instituut Brasserie van Baerle in de Amsterdamse Pijp. Een presentatie over de streek door wijndocent Edwin Raben werd gevolgd door een prachtig diner, bereid door de keukenbrigade van het restaurant. Uiteraard vloeiden uiteenlopende Rhônewijnen – deskundig voorgeproefd door eigenaresse Floor van Ede – daarbij rijkelijk en werden de diverse wijnspijscombinaties druk bediscussieerd. De conclusie? Rhônewijnen zijn uitermate gastronomisch, en klassiek is allesbehalve saai.

Er gebeurt momenteel zoveel in de wijnwereld dat je de klassiekers bijna zou vergeten. De Rhône is zo’n gebied dat een beetje ondergesneeuwd is geraakt door de opkomst van onbekendere wijnregio’s en de trend van lichtere, frissere wijnen. Een goede reden om deze Franse streek weer eens in de schijnwerpers te zetten en wel middels een seminar en een copieus wijnspijsdiner.


De Rhône in vogelvlucht

De Rhône is in oppervlakte, na Bordeaux, het tweede beschermde herkomstgebied van Frankrijk. Net als in Bordeaux is het overgrote deel van de productie rood, maar wordt er ook rosé, wit en zoet gemaakt. De regio is zowel beroemd om grote namen als Condrieu, Hermitage en Châteauneuf-du-Pape, als om de eenvoudigere Côtes-du-Rhône. Zoals in veel Franse wijnstreken is ook hier biologische wijnbouw steeds meer in opkomst. In 2015 was 10,5 procent van de wijngaarden biologisch gecertificeerd. Dat kan in de Rhône ook relatief gemakkelijk, omdat het er warm en droog is. Die warmte is dan ook gelijk weer de grootste uitdaging voor de producenten in met name de Zuid-Rhône. Door de klimaatverandering wordt het steeds lastiger wijnen te maken met enigszins bescheiden alcoholpercentages en voldoende frisheid.

Afbeelidngen Rhoneverslag

Bijzonder zijn de verschillen tussen de Noord-Rhône en de Zuid-Rhône als het aankomt op klimaat, topografie, bodemsoorten en wijnstijlen. Waar de Noord-Rhône zich laat kenmerken door een koeler klimaat, steile hellingen en granieten bodems, is de Zuid-Rhône veel vlakker en warmer, met bodems van kalk, zand en de kenmerkende galets roulés (rolkeien). In de Noord-Rhône worden veelal premiumwijnen geproduceerd van overwegend de blauwe syrah en de witte viognier, marsanne en roussanne. In de Zuid-Rhône daarentegen worden eenvoudige en premiumwijnen gemaakt van een keur aan druivenrassen, vaak geblend. Kortom, een spannende wijnregio waar een hoop te beleven valt!


De proef op de som

Dat stellen we ook proefondervindelijk vast vanavond. Bij een overheerlijk viergangenmenu proeven we maar liefst negen Rhônewijnen. De focus ligt op de Zuid-Rhône, met name op de Côtes du Rhône, maar er bevinden zich ook een Condrieu uit het noorden, een cru uit Cairanne en een zoete Muscat de Beaumes-de-Venise in de selectie.

De keukenbrigade, onder leiding van chef Emiel Bijpost, tovert daarbij de meest fantastische Franse bistrogerechten op tafel. Sublieme huisgemaakte garnalenkroketjes bijvoorbeeld, met zeekraal en een briljante sjalottenmayonaise. Het best gecombineerd met de indrukwekkende rijke én frisse witte Côtes du Rhône, of toch liever met de weelderige, bloemige Condrieu? De meningen aan tafel zijn verdeeld – voor beide wijnen valt iets te zeggen.

Echt klassiek wordt het bij het tussengerecht, dat bestaat uit crépinette de veau met boudin blanc (witte bloedworst), groene asperges en een jus van morilles. Crépinette verwijst naar het vetnetje rondom de maag van in dit geval kalf. Dat netje wordt gevuld met kalfsvlees en vervolgens gebakken, waardoor het vet met het vlees versmelt. Het klinkt misschien wat spannend, het smaakt absoluut verrukkelijk. Ernaast een zeer verfijnde, aromatische rosé en twee rode Côtes du Rhônes (één zacht en rond, de ander krachtiger), die gelukkig voldoende structuur en frisheid hebben om het rijke, vettige karakter van het tussengerecht te kunnen pareren.

Afbeelidngen Rhoneverslag

Het hoofdgerecht is direct ook de pièce de résistance van de avond: confit de canard geserveerd met gesmoorde groene kool en rijkelijk overgoten met een romige foie gras-saus. Overall winnaar is de indrukwekkende Les Quartz van Châteauneuf-du-Pape-domein Le Clos du Caillou met z’n donkere fruit en laurier. Maar ook de verfijnde en geconcentreerde Cairanne van Domaine Alary doet het geweldig bij met name de eend en de foie gras in de saus. Om alles nog eens extra goed te proeven en vergelijken, gaan de flessen en saucières inmiddels druk over de tafel.

Terwijl er nagetafeld wordt onder het genot van een heerlijk bordje Franse streekkazen en daarbij – hoe kan het ook anders – een fijn glas Muscat de Beaumes-de-Venise, is de conclusie van de avond wel duidelijk. Om onze eigen Master of Wine Job de Swart te citeren: “Bevestigd: Côtes du Rhône biedt een haast ongeëvenaard plezier voor de prijs die je betaalt. De overwegend soepele, volle, warme en licht kruidige smaak met rode en zwarte fruitnuances past bovendien bij een breed scala aan gerechten.” Zelf proeven? Bekijk dan snel de line-up aan de zijkant van dit artikel en bestel bij onze partner bij u in de buurt!


Klik hier voor de verkoopadressen